Intervju med Linda Blind - Fysioterapeut Care of Nord
Linda är fysioterapeut och rehabsamordnare med lång erfarenhet från både primärvård, företagshälsovård och offentlig sektor.
1. Vad motiverade dig att inrikta dig på arbetsmiljö, hälsa och rehabilitering? Vad ser du som de främsta skälen till att företagshälsovård är så avgörande och betydelsefull?
Mitt fokus är att individen ska må så bra som möjligt utifrån de förutsättningar den har och det har motiverat mig både i rollen som fysioterapeut och som rehabsamordnare. Företagshälsovård är fantastisk på så sätt att den hjälper till att överbrygga svårigheter mellan individ och arbetsgivare och kan jobba nära och följa processen över tid. Företagshälsovården kan agera snabbt och är lätta att nå vilket driver processen framåt.
2. Hur har behovet av företagshälsovård förändrats över tid?
Beroende på hur arbetslivet i stort ser ut så förändras också behovet av företagshälsovårdens tjänster – allt från chefsstöd och krissamtal till utveckling, förebyggande arbete och rehabilitering. Vi kan finnas med hela vägen!
3. Vad ser du som den största anledningen till att företag idag vänder sig till företagshälsovården?
När kunskaperna inte räcker till i den egna organisationen så ska företag enkelt kunna vända sig till företagshälsovården och få stöttning och hands-on rekommendationer. Vi kan också vara en diskussionspartner – vi känner till företaget men är en neutral part som kan se på orsaken utifrån och därför inte färgas av bakgrunden.
4. Vilka är de största utmaningarna nu jämfört med för 20 år sedan?
Att få komma in och jobba förebyggande är lika utmanande idag som för 20 år sedan. Får vi finnas med tidigt i processen vid en förändring hos arbetsgivaren så kan en hel del fallgropar undvikas. Idag är den psykosociala hälsan den stora utmaningen jämfört med 20 år sedan, med neuropsykiatriska diagnoser som kan göra att det krockar i arbetslivet. Vi behöver också tänka igenom hur vi behåller våra anställda upp i åren.
5. Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan förebyggande rehabilitering (prehab) och traditionell rehabilitering (rehab)?
Den förebyggande rehabiliteringen är välinvesterade pengar då prehab inte bara gynnar en individ utan kan påverka organisationen så att fler slipper hamna i sjukskrivning/rehabilitering. Har det gått så långt som till rehabilitering är det viktigt att hålla igång processen så den inte går i stå. Genom att informera och utbilda både individ och arbetsgivare i orsakerna till rehabiliteringsbehovet så är båda parter mer rustade och kan ta kloka beslut.
6. Hur ser en typisk rehabiliteringsprocess ut, från start till avslut?
Vår process börjar med ett samtal med beställaren hos arbetsgivaren – en chef eller en HR personal kontaktar oss och vi gör en kortare kartläggning till orsaken till kontakten. Sedan bokar vi ett kartläggningssamtal tillsammans med individen där vi pratar igenom arbete och fritid, trivsel och mående både fysiskt och psykiskt. Vi lyfter hot och våld och ev riskbruk. Vi brukar också göra en provtagning för att se om det finns medicinska orsaker till problemet. Beroende på orsaken till rehabiliteringen så kopplar vi in ytterligare yrkeskategorier hos oss som t.ex. läkare, psykolog och fysioterapeut.
När vår utredning är klar återkopplar vi med en rekommendation till arbetsgivaren utifrån vad individen godkänner att vi tar upp och tillsammans lägger vi en plan framåt. Om vi går vidare med behandling i någon form (fysioterapi, samtal etc) så återkopplar vi gärna med ett trepartssamtal där vi sätter oss allihop och pratar om anpassningar och rekommendationer. Rehabsamordnaren har löpande kontakt med både individ och arbetsgivare utifrån löpande sjukskrivning och kan samordna med primärvården ifall individen har kontakt där. Vi kan även utföra arbetsförmågebedömningar och vi kan följa med hela vägen ifall ärendet skulle leda till ett avslut.
7. Varför är det viktigt att både arbetsgivare och medarbetare har en långsiktig koppling till företagshälsovården?
Genom en långsiktig koppling så bygger vi ömsesidigt förtroende och lär känna varann. Det skapar trygghet och tillit. Det ska vara enkelt att kontakta oss och veta att man får kloka och rimliga rekommendationer som är baserade på forskning och beprövad erfarenhet.
8. Vilka specifika styrkor anser du att er företagshälsa har i jämförelse med andra aktörer? Varför bör företag välja att samarbeta med just er?
Våra styrkor är att vi är tillgängliga och vi önskar att få jobba gemensamt med ärendena tillsammans med företaget. Vi anpassar oss efter företagets förutsättningar och önskemål. Vi vill också att våra rekommendationer ska vara enkla att förstå och följa. Hos oss finns både hjärta och klokhet och en förståelse för de förutsättningar som finns i vår region.
Hur går man tillväga för att komma i kontakt med er och få tillgång till era tjänster?
Vi finns bara ett telefonsamtal eller en mailkontakt bort! Du kan ringa och få en presentation av hur vi kan jobba tillsammans eller så har du ett ärende som du kopplar in oss på. Välkommen till oss på Care of Nord!
Linda Blind, Fysioterapeut & rehabsamordnare Care of Nord