Intervju med Linda Sundqvist - Psykolog Care of Nord

På Care Of Nord arbetar Linda för att bryta ned stigmatiserande barriärer kring psykologisk hjälp och säkerställa att varje klients specifika behov möts. I denna intervju delar Linda med sig av sina insikter om hur företagshälsovården kan fungera som en central aktör inom hälsa och rehabilitering, samt hur hon skräddarsyr lösningar som skapar hållbara och produktiva arbetsplatser. 

1. Vad fick dig att välja en inriktning mot arbetsmiljö, hälsa och rehabilitering inom psykologin? Vad anser du gör företagshälsovården central i dessa sammanhang?

Efter många år inom den reguljära vården där fokus främst handlar om ohälsa och sjukdom, så lockade möjligheten att få arbeta mer förebyggande med hälsa. Företagshälsovården är en central aktör på just det området, eftersom vi kan erbjuda insatser både på individ-, grupp- och organisatorisk nivå. 

2. Som specialist inom hälsopsykologi och med fördjupad kunskap om smärtans psykologi, vad innebär dessa områden i praktiken?

Att ändra beteenden som rör livsstilssjukdomar såsom exempelvis smärta eller stress, trötthet och fetma. Hälsopsykologi är ett forskningsområde där man studerar samband mellan hälsa och sjukdom och psykologiska faktorer. Forskning visar tydligt att vårt beteende påverkar utveckling av hälsa och ohälsa.

3. Det finns en utbredd rädsla och stigma kring att söka psykologisk hjälp. Vilka argument skulle du framföra för att minska denna barriär?

Du behöver inte förstå exakt varför du mår dåligt – det är något vi kan undersöka tillsammans. Det räcker att du känner att ditt mående eller funktion är nedsatt.

Även om stigmat kring att söka hjälp har minskat, finns det fortfarande en utbredd rädsla eftersom många inte vet orsaken till att de mår dåligt. Många tror att de måste ha en förklaring innan de kan få hjälp, eftersom första frågan oftast är ”Varför?” när någon berättar att de inte mår bra.

Det kan jämföras med att lämna in bilen på verkstad – man kan märka att något är fel utan att veta exakt vad. På samma sätt gäller det psykiska måendet; du behöver inte själv ha svar på varför du mår som du gör, utan det är något som vi kan utforska och arbeta med tillsammans.

4. Hur ser processen ut för att komma i kontakt med dig, både ur arbetsgivarens och den anställdas perspektiv?

Inom företagshälsovård kontaktar oftast företagets chef eller HR vår rehabkoordinator eller vår verksamhetschef för förfrågningar om insatser. Det innebär att medarbetaren i första hand måste vända sig till sin arbetsgivare för stöd och att de i sin tur kopplar in oss på företagshälsovården. Vi har en gemensam mail hej@careofnord.se som är enklaste sättet att komma i kontakt med oss. Det finns även möjlighet att söka sig i privat regi till mig som psykolog eller att man kontaktar sitt försäkringsbolag och ser över möjligheten att få samtal beviljat via sin vårdförsäkring.

5. Hur arbetar ni för att säkerställa att varje individs behov blir tillgodosedda? Hur ser uppföljningen ut i er verksamhet?

Vi strävar alltid efter en hög tillgänglighet och vi har ett tätt samarbete mellan de olika professionerna på Care of Nord. Vi har även upprättat samarbete med andra aktörer, exempelvis hälsocentraler och psykiatrin, för att vid behov kunna slussa vidare till den reguljära vården. Uppföljning sker på flera sätt, bland annat genom kontakt med både medarbetaren, arbetsgivare, genom självskattningar och kognitiv screening.

6. Vilka fördelar ser du med att vara knuten till Care Of Nord, både för arbetsgivare och medarbetare?

Hög tillgänglighet och stort engagemang från vår sida. Våra professioner har fördjupad och bred kompetens inom sina respektive områden. Vi utgår från evidens och beprövad erfarenhet, där vi samtidigt är flexibla och försöker hitta den bästa lösningen för varje medarbetare och företag. 

Förutom det vanliga stödet vi erbjuder, lägger vi också ett stort fokus på hjärnhälsa i rehabiliteringsprocessen. Flera studier visar att patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa ofta har kognitiva nedsättningar, och påverkad kognition är ett av de vanligaste hindren för att kunna återgå i arbete. Med tanke på att cirka 90% av alla våra ärenden är kopplade till psykisk ohälsa, har vi därför integrerat kognitiv screening i vårt arbete. Genom att regelbundet genomföra kognitiv screening kan vi "ta tempen" på hjärnan, vilket gör att vi kan samla in värdefull statistik, genomföra noggrannare utredningar och skräddarsy våra insatser på ett sätt som gynnar både individen och arbetsplatsen.

Linda Sundqvist, psykolog Care of Nord

Next
Next

Intervju med Linda Blind - Fysioterapeut Care of Nord